ילדים ומבוגרים שאינם ממצים את היכולות שלהם חווים תסכול מתמיד ולא פעם סובלים מדימוי עצמי נמוך וירידה בביטחון העצמי ובאמון שלהם בעצמם ובאחרים.
מקשיבים BEST הוא אימון אישי קצר מועד לחיזוק התשתית הנוירולוגית ללמידה – עבור ילדים ומבוגרים בעלי הפרעת קשב וריכוז, לקויות למידה, קשיי התארגנות וקשיים נוספים -שרוצים לצמצם את הפער בין רמת האינטליגנציה ובין הביצועים והתוצאות.
אם אתם מרגישים תסכול מרמת ההישגים שלכם! שאתם יכולים יותר! פנו למקשיבים ויחד נסלול את הדרך להצלחה!
ADHD: בואו נצלול לעומק ונצא עם כלים
הורים? מחפשים מידע על שיטות ופתרונות לבעיות קשב וריכוז? כעשירית מההורים עשויים להכיר את התרחיש הזה: המחנכת או יועצת בית הספר מזמנת אותם לשיחה שבה נאמר להם שלבנם או בתם יש בעיית קשב עם או ללא היפראקטיביות.
בשנים האחרונות גברה המודעות להפרעת קשב, ללקויות למידה ולפתרונות להפרעת קשב וריכוז.
קיימים סוגים רבים של טיפול בהפרעת קשב וריכוז וההיצע המגוון מאפשר בחירה שמותאמת לצורכי המשפחה וילד, ל"אני מאמין" שלהם ומותאמת לסדר היום המשפחתי ולתקציב.
אצל חלק מהילדים מתבטאת ההפרעה בחולמניות ופסיביות, בעוד שבקרב ילדים אחרים מלווה ההפרעה בפעילות יתר, ולעתים אף בהתנהגות אימפולסיבית, כשבכול המקרים תתבטא ההפרעה בהישגים לימודיים נמוכים מהצפוי ביחס ליכולת האינטלקטואלית, קשיים בהכנת שיעורי בית, קשיי התארגנות, נטייה לפיזור דעת ושכחנות, נטייה לאיחורים ועוד.
אבחון הפרעת קשב וריכוז
מה עושים לפני טיפול בהפרעת קשב וריכוז? אבחון קשב וריכוז שיערך ע"י נירולוג או פסיכיאטר מומחה, ועליו לקחת בחשבון גם את החוויות של המאובחן או של הסובבים אותו כמו הורים, מורים וחברים, העדים לפעילויות יומיומיות.
במקרים רבים הפרעת קשב תהיה מלווה בלקויות או קשיים נוספים כמו דיסלקסיה, דימוי עצמי נמוך וחוסר בטחון, דיכאון, קיבעונות וכו' ומומלץ לקיים מהלך טיפולי משולב ותיאום בין תחומי הטיפול השונים.
רבים ממאובחנים יכולים לעיתים להתרכז ריכוז יתר ואחרים מאופיינים בחולמנות או חלומות בהקיץ והתנתקות לרגע מההתרחשויות סביבם. רבים מהסובלים מבעיות קשב לא יודעים שהם כאלה.
במהלך השנים הם פיתחו אסטרטגיות מפצות כמו פעלתנות יתר, (למשל אנשים שהם וורקוהוליק). פעלתנות היתר היא נסיון של הגוף לווסת את גלי המוח ממש כמו תנועתיות או מילוליות יתר.
הצעד המתבקש הוא לגשת עם הילד לאבחון כדי לאשש או לשלול את החשד, ובמידה ונמצא שהילד אכן לוקה בהפרעה, פונים לטיפול בהפרעת קשב וריכוז.
טיפול בהפרעת קשב וריכוז ללא ריטלין
כשמתחילים לעבוד עם ילדים מגיל צעיר אפשר להבנות חוויות למידה חיוביות שיחרטו במוח ויאפשרו גישה חיובית אל האתגרים העומדים בפניהם ורכישת דפוסי התנהגות מותאמים לאופיים.
אצל חלק מהפונים לטיפול בהפרעת קשב וריכוז נראה היפראקטיביות (פעילות יתר), אבל לא אצל כולם. כשמישהו מאובחן עם הפרעת קשב- אין הכוונה לחסך בקשב אלא לאי עקיבות בהקשבה.
ככל שמתחילים טיפול בהפרעת קשב וריכוז מוקדם יותר- כך רב הסיכוי שהמתאמנים אספו פחות תסכולים בדרך, אם כי גם ילדים מאוד צעירים עם בעיות קשב וריכוז או היפר-אקטיביות כבר יודעים היטב טעמו של כישלון חוזר, דחייה חברתית ודימוי עצמי נמוך.
האימון שמתקיים ב"מקשיבים" ואשר מבוסס על "שיטת רביב" מתבסס על הכוחות של המתאמנים והיכולת שלהם לשלוט בחייהם ובתפקודיהם לאורך זמן רב. האימון משלב תרגול תנועתי, חשיבתי ורגשי וכולל בתוכו הדרכת הורים לתמיכה מלאה בתהליך.
תוצאות מוכחות ומיידיות - כלים יישומיים כבר מהפגישה הראשונה.
מנתונים שמפרסם משרד הבריאות, הבחירה הראשונה של טיפול בהפרעת קשב וריכוז עושה שימוש בתרופות סטימולנטיות (תרופות מעוררות) כדוגמת ריטלין או קונצרטה, שהחומר הפעיל בהן הוא מתילפנידאט. אלא שהטיפול התרופתי בעל השפעה קצרת טווח בתסמינים ויעילותו פגה לאחר שעות ספורות.
אנשים שחיים עם הקושי ואינם פונים לטיפול בהפרעת קשב וריכוז מרבים לחוות כישלונות חוזרים, ביקורת שלילית ותגובות סביבתיות שעלולות לפגוע בדימויי העצמי ולייצר בעיות רגשיות או תחושה של חוסר יכולת שאין לה אחיזה במציאות. כל אלה יוצרים תסכול מתמשך שנרשם במוחם ובגופם כתזכורת צורמת לקשיים, לאמונות המגבילות ולחוסר האמון שלהם ביכולתם להצליח.
כשחושבים על "טיפול בהפרעת קשב וריכוז" ניתן להבין כי התכונה הזו שגורמת לאדם שנושא אותה להיות אנרגטי במיוחד, אימפולסיבי לעיתים, וחסר סבלנות או יכולת להקשיב לתכנים שלא מעניינים אותו במיוחד – היא רק בעייה שיש לטפל בה, אלא שכשמכירים לעומק אנשים שמאובחנים עם ADHD מגלים המון יתרונות.
לרוב ה"נשאים" יש אנרגיה בלתי נדלית, יצירתיות מרקיעת שחקים ויכולת מופלאה לחשיבה מחוץ לקופסא, מה שמאפשר להם להיות אומנים עם נוכחות יוצאת דופן, ממציאים עם ראייה חדשנית, מטפלים רגישים במיוחד ועוד... האימפולסיביות שלהם מביאה רבים מהם לעסוק במקצועות מסוכנים ומצילי חיים וחלקם מצליחים מאוד בעסקים בגלל האומץ לקחת סיכונים.
סיפור טיפולי אישי
לפני שנים רבות כאשר חיפשתי פתרונות להפרעת קשב וריכוז עבור בני שהתקשה להתרכז בכיתה, התקשה להקשיב והתקשה עוד יותר ברכישת הקריאה והכתיבה התנסינו במספר סוגי טיפול בהפרעת קשב וריכוז וטיפול בלקות למידה.
שנתיים התרוצצנו ממקום למקום ושום דבר לא השתנה.
רגע לפני שהרמנו ידיים נחשפנו לשיטה שעזרה לו תוך זמן קצר להתחיל לקרוא ולהצליח להקשיב בכיתה. ממצב של קריאה מצרפת שמותאמת לתחילת כיתה א' הוא עבר לקרוא ספרים רבי מלל כמו ספרי הארי פוטר והתחיל ליהנות מהקריאה ולהצליח בלימודים.
השיפור במצב הקשב והקריאה הביא לשיפור הביטחון העצמי ולשיפור ההתנהלות החברתית. טיפול בהפרעת קשב וריכוז שכולל גם תהליך של פיתוח מודעות אישית ומודעות גופנית עוזר למתאמן להבין את התהליכים שהוא עובר, להכיל את הקשיים והאתגרים מבלי לשפוט את עצמו ולפנות זמן ואנרגיה ללמידה ושיפור התפקודים.
כשמזהים קושי /לקות למידה מומלץ להתחיל בטיפול בלקות למידה כמה שיותר מוקדם. קשיי למידה – יש להם השלכות הן על הביטחון העצמי והמוטיבציה והן על ההתנהלות החברתית.
במה מתרכזות סדנאות טיפוליות עבור ילדים וסטודנטים?
סדנאות טיפוליות שמות לעצמן מטרה להביא כל תלמיד וסטודנט לפתח עם עצמו מיומנויות שיאפשרו לו להתמודד עם הפרעות הקשב והריכוז. פיתוח אותן מיומנויות מתאפשר גם לצד טיפול תרופתי וזאת במטרה לצמצם למינימום טיפול זה. במקרים ובהם רכישת אותן מיומנויות ויישומן מביא ליעילות בטיפול בהפרעות קשב וריכוז.
ב"מקשיבים" משתמשים בשיטות טבעיות וייחודיות שמייצרות שינוי מהיר שנשאר עם המתאמנים לטווח ארוך.
יתירה מכך, מחקר מדעי שהתפרסם בשנת 2009 בכתב עת לרפואת ילדים העלה ממצאים מדאיגים שלפיהם הטיפול בהפרעת קשב וריכוז באמצעות שימוש במתילפנידאט מעלה את הסיכון לבעיות לב וכלי דם בקרב 20% מהילדים ובני הנוער. כאן מתעוררת השאלה, האם קיימות דרכים לטיפול בהפרעת קשב וריכוז ללא ריטלין כלל, דהיינו פתרון שיכול לייתר את הצורך בטיפול תרופתי לחלוטין?
שיטות טבעיות וייחודיות להניע שינוי במרכז "מקשיבים"
בשונה מהמקובל לחשוב – פעילויות שמפתחות את כישורי הלמידה אינן בהכרח מילוי חוברות עבודה. הבשלות הנוירולוגית ללמידה מתפתחת באופן טבעי וניתן לעזור לה להתפתח באמצעות תרגילי תנועה וקואורדינציה, תרגילי נשימות, תרגילים לפיתוח שיווי המשקל, משחקי חוץ בכלל ומשחקי כדור בפרט, לרבות משחק קפיצה בחבל, קלאס ועוד..
משחקים בקבוצה מפתחים הן מיומנויות מוטוריות וקוגניטיביות והן את הכישורים החברתיים. ילדים שסובלים מהפרעות קשב זקוקים לחוויה רב-חושית טובה ומתמשכת, לגירוי מתמיד, למסגרת ברורה ולתחושת הכלה.
הפתרונות להפרעת קשב וריכוז שמוצעים ב"מקשיבים" כמו גם הטיפול בלקות למידה הם שילוב של עבודה תנועתית, קוגניטיבית ורגשית לפיתוח כישורי הלמידה, הכישורים החברתיים והרגשיים.
במרכז "מקשיבים" עושים שימוש במגוון שיטות טבעיות וייחודיות להביא שינוי מיידי אצל ילדים שסובלים מההפרעה על כול תסמיניה הנלווים.
התהליך משלב אימונים אישיים לשיפור תהליכי חשיבה, שיפור הקשב ויכולת הריכוז, הגדרת יעדים ומטרות, סדנאות לפיתוח כישורים חברתיים הרצאות להורים ועוד. חשוב להדגיש שלא מדובר בפתרונות קסם של "זבנג וגמרנו", אך השקעה בתרגול והתמדה מסייעות להתמודדות נכונה עם הקשיים ולשיפור משמעותי באיכות החיים.
תהליך הלמידה מלווה בהדרכת הורים על מנת שיוכלו לתמוך בתהליך ולהמשיך אותו בבית בעצמם.