קשרים חברתיים מוצלחים
קשרים חברתיים מוצלחים הם תנאי להתנהלות אפקטיבית של אדם במישור הזוגי והמשפחתי, במישור התעסוקתי ובמישור החברתי כמובן.
כישורים חברתיים הם התשתית לקשרים חברתיים איכותיים והם כוללים מגוון מיומנויות שביניהם:
היכולת לדחות סיפוקים ולכבד חוקים וכללים, תודעת שפע מפותחת שבאה לידי ביטוי בנדיבות, ולא רק נדיבות חומרית, חוש הומור שמאפשר להקליל מצבים מאתגרים ומנעים את הביחד, חשיבה יצירתית, שעוזרת בפתרון בעיות, מעלה את הביטחון העצמי ומאפשרת התנהלות עצמאית ונקיטת יוזמה. התמדה, למשל בפעולות שמסייעות בשימור קשרים חברתיים, יכולת הסקת מסקנות וכושר ביטוי מילולי, על מנת לקיים תקשורת בהירה, הדדיות, נוכחות לא שיפוטית, ניהול זמן אפקטיבי ועוד..
קשיים ביצירת קשרים חברתיים
קשיים ביצירת קשרים חברתיים או בשימור הקשרים לאחר שכבר נוצרו יכולים להיווצר בגלל אתגרים רגשיים כמו ביטחון עצמי ירוד, חרדות, פסימיות, קושי בניהול רגשות ועוד
חרדות יכולות לגרום להתנהגויות כפייתיות או אימפולסיביות שהסביבה תגיב אליהן בחוסר סובלנות או בהימנעות. למשל הימנעות משהות במקומות הומי אדם, או הימנעות משהות בחושך, או הימנעות מיציאה מהבית ועוד...
סיבות נוספות להיווצרות קשיים חברתיים יכולות להיות נעוצות בקושי לימודי שמשפיע על הביטחון העצמי או על היכולת להבין מצבים חברתיים, להבין חוקים של משחקים ולנהל תקשורת בהירה עם הסביבה.
למשל אוטיזם שהוא למעשה הפרעה נוירו- התפתחותית שמתאפיינת בקשיים לקיים הדדיות רגשית וחברתית, בקשיים להבין ולשמר יחסים חברתיים, בקשיים עם שינויים ובדפוסי התנהגות קבועים וחזרתיים שיכולים לבוא לידי ביטוי בחשיבה סטיריאוטיפית, בחזרתיות תנועתית, בתחומי עניין מצומצמים או מקובעים מאוד ועוד...
קושי ביצירת קשרים חברתיים אצל מבוגרים
קשיים ביצירת קשרים חברתיים אצל מבוגרים מצריכים למידה ותרגול של מיומנויות חברתיות מן הבסיס. כמו בהרבה תחומים אחרים - גם קשרים חברתיים הם עניין של תרגול והתמדה.
אדם בוגר שמתקשה ליצור קשרים חברתיים חווה לא אחת חוויות של דחייה או אי הצלחה בשימור קשרים ועל מנת ליצור לעצמו חווייה מתקנת הוא יצטרך לרדת לשורש הבעייה, להבין את מקורה וכך ייקל עליו למצוא את הפתרונות המותאמים לו אישית.
בתהליכים אותם אני מלווה אני עוזרת למתאמנים לפתח מודעות עצמית ומודעות גופנית שמאפשרות הבנה של מצבים חברתיים ויכולת ניהול רגשות לרבות מתחים, כעסים וחרדות על מנת להצליח לקיים מערכות יחסים אפקטיביות בבית, בעבודה ובחברה.
קשיים חברתיים אצל ילדים
חלק גדול מהמבוגרים שחווים קושי ביצירת קשרים חברתיים היו פעם ילדים עם קושי חברתי ורבים מהילדים שמתמודדים עם קשיים חברתיים גדלים להורים שמתמודדים עם אתגרים דומים בעצמם.
על מנת לפתח את הכישורים החברתיים יש לעבוד במקביל הן עם הילדים והן עם ההורים.
הילדים לומדים לסמוך על עצמם, לפתח עצמאות וחשיבה יצירתית, לדחות סיפוקים ולהיות נדיבים יותר כלפי הסביבה. הם מפתחים אסרטיביות תוך גמישות מחשבתית ומתרגלים עמידה בזמנים, התנהלות מאורגנת בזמן ובמרחב, תקשורת פתוחה וזורמת תוך הקשבה מירבית פנימה, לעצמם.
ההורים לומדים לתמוך בתהליך על ידי דוגמה אישית וניהול נכון של השיח המשפחתי, שמטרתו חיזוק הביטחון העצמי של הילד תוך שמירה על גבולות ברורים.
רבים מהפונים אל מקשיבים חושבים שהתנהלות חברתית מוצלחת היא תוצאה של הבנת מצבים חברתיים ואילו נסיוני מראה שרבים מן המקרים שאני פוגשת אינם נעוצים בחוסר הבנה אלא בקשיים אחרים לגמרי.
על מנת לעזור לפונים אלי לפתח את הקשרים החברתיים שלהם ולשמר אותם לאורך זמן עלי להכיר היטב את הנפשות הפועלות וללוות אותם בדרך לשינוי המיוחל.