לפני כ 22 שנה כשהתחלתי לעבוד עם ילדים על פיתוח כישורי למידה ומצויינות הייתי נחושה להביא אותם לתוצאות המהירות שידעתי שניתן להגיע אליהן באמצעות תרגול יומיומי קצר. החשק לעזור לכמה שיותר ילדים התחיל בחיפושים שלי אחר פתרונות לקשיים שנתגלו אצל בני ואשר פגעו הן במוראל ובביטחון העצמי שלו באותה העת והן בביטחון העצמי שלי כאם.
בעקבות השינוי המהיר שחל בתפקודי הלמידה של בני – הוזמנתי לעבוד במכון בו למדתי על מנת שאוכל לעזור לעוד ילדים לשפר את ההישגים הלימודיים שלהם ובכך לעזור להם לבטוח בעצמם, להעז, ליזום ולהתנהל באופן אפקטיבי במרחב החברתי.
רוב הילדים שפגשתי השיגו את התוצאות המקוות תוך זמן קצר, אבל היו ילדים שלא חל אצלם שינוי מהותי ובשיחות שניהלתי עם הוריהם הבנתי שלרוב- במקרים בהם לא חל שיפור בתפקודי הלמידה של הילד - ההתנהלות ההורית בבית לא הייתה אפקטיבית.
לעיתים מקור הבעייה היה בשיח ביקורתי שהתנהל בבית ואשר פגע בביטחון העצמי של הילד ובתעוזה שלו ליזום, לנסות ולטעות..בחלק מהמקרים הבעייה נבעה מהיעדר סמכות הורית, קושי בהצבת גבולות ובילבול שנוצר אצל הילדים.
היו מקרים של קשיי התארגנות של הורים שהשליכו על קשיי התארגנות של הילדים ועקב כך הילדים לא הצליחו למצוא זמן מתאים לתרגל את מה שלימדתי אותם ובמקרים אחרים הילדים הרגישו שההורים שולחים אותם לטיפול על מנת שמישהו "יתקן אותם" כשמקור הבעייה הוא בתקשורת שמתנהלת בבית בין ההורים לבין עצמם וגם בין ההורים לילדים.
כשניסיתי בעדינות להפנות את תשומת הלב של אותם הורים למה שראיתי – לרוב הם פטרו אותי בהבטחה לשינוי כזה או אחר אך לא עשו דבר מלבד להאיץ בילד "לעשות מה שיעלי אמרה" ואף לנזוף בו.
כשהבנתי שללא התחייבות של ההורים לשיתוף פעולה משמעותי התהליך יהיה ארוך בהרבה ולא תמיד ניתן יהיה להשיג את התוצאות המקוות הבנתי שמעתה לא אקבל ילד לטיפול מבלי שהוריו יבואו להדרכה שתתמוך בתהליך השינוי המקווה עבור הילד.
לפני שאני פוגשת את הילד/ה – אני פוגשת את ההורים על מנת להכיר את הרקע, את הלך הרוח בבית, את דרכי הפעולה שננקטו עד כה ואת המוכנות והפניות של ההורים לתהליך השינוי.
לפעמים בתום הפגישה הראשונה אני מציעה להורים תהליך של הדרכת הורים אשר אינו כולל מפגשים עם הילד. בהרבה מקרים הדרכת הורים משמעותית שמיושמת הלכה למעשה על ידי ההורים חוסכת את הצורך בטיפול לילד .
במקרים רבים בהם הורים הגיעו אלי מתוך חיפושים אחר טיפול כזה או אחר לילד- הם השתכנעו לעבור תהליך של הדרכת הורים אשר חולל שינוי משמעותי בבית שבא לידי ביטוי בתפקוד היומיומי הן של ההורים והן של הילדים.
לדוגמא:
משפחה של ילד בן ארבע שהתנהל כמו מנהל הבית ובכל פעם שלא קיבל את מבוקשו הגיב בזעם רב שכלל השלכת חפצים, בכי למשך שעות ועוד – שבחרה בתהליך הדרכת הורים – ראתה התחלה של שינוי מהותי תוך שבועיים.
התהליך שנמשך 4 חודשים כלל מעבר של הילד לשינה במיטתו, גמילה מהרטבת לילה על בסיס יומיומי, שיפור משמעותי ביכולת של הילד לדחות סיפוקים ולכבד את חוקי הבית ושינוי במערכות היחסים בבית: בין ההורים לילדים ובין הילדים לבין עצמם.
לסיכום חשוב לי לומר שכל שינוי שהייתם רוצים יצור אצל הילדים שלכם – כדאי שיתחיל בהדרכת הורים איכותית, שמיושמת הלכה למעשה.
אם גם הילדים שלכם מתקשים בלימודים, בתפקוד הרגשי או החברתי – דברו איתי
יחד נוכל לחולל את השינוי המקווה תוך זמן קצר